Därför firar vi Valborg
Valborgsmässoafton har firats sedan medeltiden och egentligen är det ett helgon som hyllas. Idag ser vi kanske främst Valborg som en dag då vi hälsar våren och ljuset välkomna tillbaka.
Valborgsfirandet har sin grund i kristnandet av Europa då alla helgon fick varsin dag då de skulle hedras. På Valborg är det Walpurgis, ett tyskt helgon, som vi ska tänka lite extra på.
Walpurgis föddes i södra England, i början av 700-talet. Fram till 25-årsåldern levde hon som nunna i ett engelskt konvent för att sedan kallas till Tyskland, tillsammans med sina bröder. De reste dit för att hjälpa sin morbror, ärkebiskopen av Mainz, att kristna tyskarna. Valborg avled 779 och hennes kvarlevor gravsattes i södra Tyskland den 1 maj. Hon blev helgonförklarad år 870.
Från början var Valborg framför allt en tysk högtid, men sedan medeltiden har den firats även här. Valborgsmässoafton infaller alltid den sista april och enligt tradition tänds eldar för att bränna upp det gamla och ge plats för det nya när våren är på väg.
Folkfester för tusentals
Efterhand blev Valborg mer av en folkfest än ett helgonfirande. Det sägs också att djäknar, som studenterna kallades på medeltiden, ordnade lagom galna upptåg i stiftsstäderna, något som vi numera ser i moderniserad tappning i många studentstäder.
I Uppsala och Lund bland annat, ordnas det festligheter av olika slag. I Stadsparken i Lund räknar man med att omkring 25 000 personer samlas för picknick under dagen, en av Sveriges största spontanfester.
Håll koll på brandrisken
Ibland är det inte säkert, eller ens lagligt, att tända elden över huvud taget. Med hjälp av appen Brandrisk ute, som kan laddas ned bland annat via App Store, får du hjälp att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Där får man även tips på hur man eldar säkert utomhus. För att kolla om djur gömmer sig bland riset bör du ruska om det noga eller allra helst flytta det till en ny plats.
Från den 1 januari 2024 måste man söka tillstånd hos Polisen om man ordnar en valborgseld på allmän plats eller om tillställningen är offentlig. Olika kommuner har olika regler för eldning så kolla upp det, många kommuner kräver att man ansöker om dispens för att få elda på offentlig plats.
Med önskan om en riktigt fin Valborgsmässoafton!
Text: Karin Ahlström Jensen
Källor: Nordiska museet, Polisen m fl